Ytyä yrteistä

  

  • Basilika
    Yksivuotinen kylmälle herkkä yrtti, jota käytetään sekä kala että pastaruokiin sekä salaatteihin. Basilika sopii hyvin myös kaikenlaisiin tomaattiruok..
    Lue lisää
  • Bulbine medicus
    Valikoimassamme on bulbine medicus -soihtukasvien heimoon kuuluva lääkeyrtti. Se on Aloen tyyppinen rohtokasvi. Tuoreiden lehtien geelimäistä lehtines..
    Lue lisää
  • Korianteri
    Korianteri viimeistelee monet kala-, vihannes- ja riistaruoat. Se sopii erityisesti kaali- ja punajuuriruokiin. Kokeile sitä myös pestossa persiljan k..
    Lue lisää
  • Laventeli
    Yksivuotinen ja kauniisti violettina kukkiva yrttikasvi, jota käytetään pääosin tuoksunsa vuoksi. Laventeli myös kutsuu perhosia pihapiiriin ja se sop..
    Lue lisää
  • Lipstikka
    Lipstikan maku muistuttaa lehtiselleriä ja se on voimakkaan tuoksuinen. Se sopii erinomaisesti kasvisruokiin korvaamaan lihaliemikuutiot. Erityisen hy..
    Lue lisää
  • Oregano
    Monivuotinen helppo yrtti, joka sopii monipuolisesti tomaatti-, pasta- ja jauheliharuokiin sekä liha- ja kaaliruokiin.
    Lue lisää
  • Pensasbasilika
    Pensasbasilikalla on kauniit violettiin taittuvat lehdet. Se ei ole niin kylmänarka kuin muut basilikalajikkeet. Yrtti kasvaa valtavan kokoiseksi! Sit..
    Lue lisää
  • Persilja
    Monivuotinen yrtti, joka tuottaa satoa pitkälle pakkasiin asti. Persiljaa käytetään kastikkeisiin, keittoihin ja liharuokiin ja se sopii koristeeksi s..
    Lue lisää
  • Pinaatti
    Uuden-Seelannin pinaattia käytetään kypsennettynä keittoihin ja munaruokiin. Pinaattia voidaan pakastaakin ja sadonkorjuuta voidaan jatkaa pakkasiin a..
    Lue lisää
  • Rakuuna
    Monivuotisen ranskalaisen rakuunan hieno aromi korostaa ruokien perusmakua peittämättä sitä. Se on maultaan täyteläisempi ja voimakkaampi kuin venäläi..
    Lue lisää
  • Rosmariini
    On monivuotinen kasvi, jota käytetään kala-, kana-, liha- ja sieniruokiin sekä säilöntään ja marinadeihin.
    Lue lisää
  • Ruohosipuli
    Monivuotinen luonnonkasvi, joka on hyvä yleismauste kaikkiin ruokiin, joihin mieto sipulinmaku soveltuu. Sato poimitaan ennen kukintaa, mutta satokaut..
    Lue lisää
  • Salvia
    Yksivuotinen yrtti, joka sopii liha- ja kalaruokiin, keittoihin ja kastikkeisiin. Salvia myös poistaa liharuuista liiallista rasvan makua.
    Lue lisää
  • Sitruunamelissa
    Sitruunamelissa on monivuotinen yrtti, jota käytetään salaatinkastikkeisiin, riista- ja linturuokiin sekä vihannesten kanssa. Se on näyttävä koriste ..
    Lue lisää
  • Timjami
    Timjami eli tarha-ajuruoho on monivuotinen, pieni varpumainen yrtti. Se on yksi maailman vanhempia mauste- ja lääkekasveja. Timjamin maku ei juurikaan..
    Lue lisää
  • Viherminttu
    Monivuotinen ja helposti leviävä yrtti, joka on erinomainen mauste liha-, kala- ja kasvisruokiin.
    Lue lisää

  

Yrttipuutarhurin pikaohjeet:

• Anna valoa 5–6 tuntia päivässä. Vältä suoraa auringonpaahdetta.

• Kastele, kun multa on pinnalta kuiva. Kastele kerralla kunnolla ja anna välillä kuivahtaa. Yrtti pitää sumutinpullolla suihkuttelusta ja aamu on paras kasteluajankohta.

• Anna ravinteita yrteille ja hyvä kasvumaaperä on kuohkeaa ja kalkkipitoista. Lannoita säännöllisesti.

• Latvo yrttejä kasvukauden aikana ja hyödynnä ruoanlaitossa päivittäin. Leikkaaminen auttaa yrttejä kasvamaan tuuheiksi ja edistää uusia versoja.


• Voit käyttää yrttejä ruoanlaitossa sellaisenaan, mutta niistä on myös helppo valmistaa  yrttiöljyt, siirapit, janojuomat. 
Kansanlääkinnässä on yrttejä käytetty pitkään.