Koristeheinät

Heinien hurmio on yksityiskohdissa - erilaisten sarojen nuokkuvat pullakot, hopeatopon jäykät lehdet preeriaheinän koristeellinen syysväri herättävät kiinnostuksen. Heinät antavat oivallisesti myös rytmiä puutarhaan ja istutuksiin.

Syksy voi olla puutarhan parasta antia ,sillä osa heinistä saa näyttävän syysvärin. Heiniä voi yhdistellä sekä keskenään että perennojen ja havukasvien kanssa. Ne soveltuvat upeasti ruusujen ja kärhöjen seuraan. Kerroksellisuudella voit luoda pienen pihaan vivahteikkaan istutusalueen. Hyvinvoivat ja tiiviit istutukset peittävät maanpinnan ja estävät rikkakasvien kasvun.

Heinät ovat mitä käyttökelpoisempia erilaisissa olosuhteissa ja ne ovat monivuotisia aurinkoisten ja puolivarjoisten perennapenkkien ja istutusten ryhdittäjiä.

Toiset lajikkeet muodostavat pieniä mättäitä kun taas osa rönsyilee runsaasti ja vaatii rajaamista, jotta ne pysyvät vain halutulla alueella. Toki tätä ominaisuutta voidaan myös hyödyntää, jos halutaan peittää laajempia alueita puutarhassa.

Älä leikkaa heinäkasvustoja syksyllä. Näin varmistat talvehtimista ja saat nauttia heinien kauneudesta pakkasen huurruttamina. Leikkaa kuitenkin keväällä heinät pitkälle sängelle, mutta varo uutta kasvua! Kohopenkkiin istuttaminen parantaa arkojen lajien talvehtimista, mutta osa heinälajikkeista kasvaa Suomessa luonnostaankin, joten niiden talven kestävyys on hyvä.

Koristeheinät soveltuvat oivallisesti ruukkuistutuksiin. Yhdistele perennojen tai havujen kanssa ja kata rohkeasti erilaisilla koristekivillä.

Heinälajikkeista valikoimissa mm.  koristehirssit,  

erilaiset sarat