Timjami eli tarha-ajuruoho on monivuotinen, pieni varpumainen yrtti. Se on yksi maailman vanhempia mauste- ja lääkekasveja. Timjamin maku ei juurikaan häviä kuumennettaessa ja sitä käytetään liharuuissa. Se sopii mainiosti myös kalan, pastan ja keittojen makua korostamaan, erityisesti viinipohjaisiin patoihin ja kastikkeisiin.
Takaisin
Yrttipuutarhurin pikaohjeet:
• Anna valoa 5–6 tuntia päivässä. Vältä suoraa auringonpaahdetta.
• Kastele, kun multa on pinnalta kuiva. Kastele kerralla kunnolla ja anna välillä kuivahtaa. Yrtti pitää sumutinpullolla suihkuttelusta ja aamu on paras kasteluajankohta.
• Anna ravinteita yrteille ja hyvä kasvumaaperä on kuohkeaa ja kalkkipitoista. Lannoita säännöllisesti.
• Latvo yrttejä kasvukauden aikana ja hyödynnä ruoanlaitossa päivittäin. Leikkaaminen auttaa yrttejä kasvamaan tuuheiksi ja edistää uusia versoja.
• Voit käyttää yrttejä ruoanlaitossa sellaisenaan, mutta niistä on myös helppo valmistaa yrttiöljyt, siirapit, janojuomat. Kansanlääkinnässä on yrttejä käytetty pitkään.