Valoon vai varjoon - näin valitset

Minkä sinä valitsisit - tutun ja turvallisen petunian, varjossa viihtyvän verenpisaran vaiko kenties amppelidianan? Vaikka suurin osa ryhmäkasveista on melko sopeutuvaisia valon ja varjon suhteen, helpottaa kasvien ominaisuuksien tunteminen onnistuneiden istutusten teossa.

Aurinkoisen paikan kukat ovat niitä, jotka kestävät kuumaa auringonporotusta aamusta iltaan. Kaikki kesäkukat eivät kestä kovaa paahdetta ja osa kesäkukista tarvitseekin hiukan varjoa suojaksi kasvustolleen tai että osan päivästä aurinko ei paista suoraan kasvustolle. Tällaisia kukkia jotka pitävät valoisasta, mutta eivät suorasta auringon porotuksesta sanotaan puolivarjon kukiksi. Lisäksi on kesäkukkia, jotka pitävät enemmän varjoisasta kuin kuumasta ja aurinkoisesta. Varjoisan paikan kasvit ovat hyviä talojen pohjoispuolen istutuksissa ja parvekelaatikoissa.

Kesäkukkkien valinnassa kannattaa kauneuden ja omien mieltymysten lisäksi ottaa huomioon myös tarjolla olevat olosuhteet sekä kasvin omat vaatimukset. Tuleeko kasvi siis paahteeseen vai puolivarjoon - pääseekö tuuli tuivertamaan? Useimmat kesäkukat nauttivat ahkerasta kastelusta ja lannoittamisesta, mutta löytyy laiskemman kastelijan onneksi niitä kuivahtamistakin kestäviä lajeja. Jos olet epävarma, kysy meiltä lisää kasvivalinnoissasi!

 

Aurinkoon ja puolivarjoon sopivia lajikkeita ovat mm daalia, japaninkello, olkikukka, kesäbegonia, kesäpäivänhattu, kiinanneilikka, marketta, petunia, samettikukka, siniviuhka, timanttikukka, tähtisilmä, verbena..

Erityisen paahteisessa paikassa pärjäävät mm pelargonia, portulakka ja samettikukka.

Varjoisemmassa paikassa taas viihtyvät esimerkiksi ahkeraliisa, begonia, hopeakäpälä, kirjoliisukka, koristekaali, lumihiutale, muratti, murattivillakko, orvokki, punalehti, risiini, ruusulilja, tulikruunu, uudenguineanliisa, verbena ja verenpisara.