Näin onnistut kesäkukkien kanssa

Hanki sopivat kasvit! Älä osta kaunistakaan kasvia, jonka ei luvata menestyvän suunnittelemallasi paikalla.

Osta vain hyvälaatuisia taimia. Vaikka pienet ja halvat taimet saattavatkin houkuttaa hinnallaan, mieti vielä. Heikkokuntoiset kasvit vaativat viikkojen työn, ennen  kuin ne näyttävät kunnollisilta. Valoa vaativat kasvit eivät menesty varjoisalla takapihalla, ja varjon kasvit kärventyvät helposti auringossa.

Älä palelluta tai paahduta kasveja kuljetuksen aikana. Varaa amppelien kuljetukseen tilaa, sillä versot katkeavat helposti.

Osta parvekelaatikoihin ja astioihin sopivaa multaa. Altakastelumenetelmällä toimivat parvekelaatikot ja amppelit vähentävät kastelukertoja, sillä niiden säiliöt varastoivat vettä muutaman päivän tarpeiksi. Käytä astian pohjalla 5-10cm salaojitukseen sopivaa ainetta, kuten karkeaa soraa, lecasoraa tai ruukunpalasia.

Kastele kasvit pari tuntia ennen istutusta, mikäli ne ovat kuivia. Jos istutat parvekelaatikkoon tai astiaan, kastele istutusmulta säkissä tai erillisessä astiassa mielellään jo edellisenä päivänä. Pussikuivaan multaan istuttaessa kasveja joudut heti kastelemaan päältä niin runsaasti, että mullan pinta liettyy. Se taas ei tee hyvää kasvualustan rakenteelle.

Sekoita multaan pitkävaikutteisia lannoiterakeita, jos haluat kesällä kastella pelkällä vedellä. Kasveja voit toki lannoittaa myös kanankakalla. Muista myös , ettei maatumaton hevosenlanta sovi kesäkukkien lannoitteeksi.

Istuta kasvit sopivasti tiheään. Kysy lajinkohtaista ohjetta kasvien ostopaikasta. Liian harvaan istutettu kukkaryhmä on parhaimmillaan vasta syksyn kolkutellessa ovelle.

Jos et lisännyt pitkävaikutteisia lannoitteita multaan, aloita lannoitevedellä kastelu 2 viikkoa istutuksesta. Kastele laimealla lannoiteliuoksella joka kastelukerralla. Muista, että lannoite on kasvien ruokaa, eivätkä ne kasva ja kuki ilman sitä. Liika lannoitus sitä vastoin heikentää kukintaa ja saa kasvit keskittymään lehtien kasvattamiseen.

Jos olet vaikkapa lähdössä kesälomamatkalle, leikkaa kukkasi lyhyemmiksi, joten ne käyttävät vähemmän vettä ja ravinteita sekä kasvavat tanakammiksi. Nosta kukka-astiasi pois suorasta auringonpaahteesta ja tuulesta, niin lomakastelijasi säästää muutaman kastelukerran.


Horoskooppikukat:

Kauris - tulppaani
Vesimies - neilikka
Kalat - iiris
Oinas - tuoksuherne
Härkä - kielo
Kaksoset - orvokki
Rapu - unikko
Leijona - ruusu
Neitsyt - lilja
Vaaka - päivänkakkara
Skorpioni - krysanteemi
Jousimies – hyasintti